SPOLNI RAZVRATNEŽI V SKRBEH ZA MORALO

 

Kakšna je morala v nekem času in kakšne vrste razvrat jo kroji je odvisno od posamezne kulture nekega naroda ali skupine. Če je ta vladajoča ali prevladajoča je to lahko tudi ideologija. Vizrazito religioznih državah je razvrat strožje obravnavan in tudi sankcioniran. Na drugi strani sveta pa nekakšna demokracija omogoča ravno nasprotno. Zdravo razumsko gledano lahko rečemo, da je to naraven pojav saj je človeški, vendar je odvisno od tega koliko daleč ga lahko spustimo oziroma toleriramo. Ne bom podrobneje analiziral kaj sodi pod razvrat, ker tega ne vem. To prepuščam stroki rad bi le omenil, da sam ne razumem prav dobro kje se začne spolno nadlegovanje oziroma nasilje. Če gremo v skrajnost je lahko kompliment, ki je po svoji naravi (vpečen) tudi označen kot nadlegovanje in morda na tej točki pretiravamo. Težje je takrat, ko se dogajajo zločini posilstva in pedofilija. Sam sem mnenja, da bi se to ne razvilo v tako pogost pojav, če nebi mediji v želji za fascinantnimi novicami vzpodbujali in reklamirali tovrstne pojave in iz spolnih sprevržencev delali nekakšne negativne junake.

Marsikdo, ki v glavi nima urejenih normativov si zaželi dan slave in pozornosti podprt z izkušnjo gledanja tv programa. Tudi sem prepričan, da je obča morala in meje, ki so postavljene za to kaj se spodobi in kje se konča svoboda drugega odvisna od vladajočih sil saj so ljudje vodljiva bitja. Različna mnenja pomembnih posameznikov imajo prav tako pomembno težo pri oblikovanju javne morale. A kako je s posameznimi ljudmi. Ali jih je kaj sram, ko se znajdejo v časopisu ali na tv, ko jih pokaže kako na sodišču sklanjajo glave. Kesajo pa se v resnici prav nič. Delajo se nekoliko neprištevne, da bi iztržili manjšo kazen. No tu nastopijo naša sodišča, ki jih pa človek težko razume. Enkrat se izgubijo telefonski prisluhi, drugič posnetki kamer potem ta ali oni dokaz ne velja in osumljenca izpustijo na kar on toži državo nazaj in tako se ne konča nikdar. Mene čudi primer Kamenik, ki je bil preganjan celo zaradi umorov. V več preiskavah so sodelovali tudi tuji forenziki in strokovnjaki različnih vej pa mu niso uspeli dokazati ničesar. Ko pa se je nekaj zaštrikal v Srbiji so ga zaprli. Od tam kot nam je znano iz medijev ga je rešila dobra dušica iz Slovenije, ki se je poročila z njim in ga spravila ven iz kehe. Nato so ga zašili Hrvatje in tudi tam je odsedel svojo mero. Najnovejše pa je dogajanje, ko so ga Italijani dobili z precejšnim bremenom heroina in se je z njimi pogodil za osem let.

Kako delujejo različne sodne veje v državah ne vem. Kako pa je z množičnimi posiljevalci, ki na koncu žrtev ubijejo. Metod Trobec je kot je znano napravil samomor, enako tudi Plut. Čudno je to, da so nekateri (notorični) nasilneži znani oblastem prav tako pa tudi ljudje, ki se preživljajo s tihotapljenjem mamil pa se jim največkrat nič ne zgodi. Morda se bo slišalo grdo, če zapišem krilatico, ki pravi takole: Ni le lisica zvita zver ampak je tudi kura neumna žival. Kako gredo lahko na zmenek dekleta z človekom, ki jim večkrat zagrozi, da jih bo ubil, če ga zapusti. O posilstvu in posiljevalcih pa raje ne bom, ker nisem tovrsten tip in mi je psihologija teh ljudi čisto tuja. Le za konec naj povem resničen dogodek. Nekoč sem v dvigalu srečal tedanjo direktorico urada za enake možnosti v katerem je šlo bolj za pravice žensk. Izkoristil sem priliko in vprašal borko za ženske pravice kaj in kdaj gre za spolno namigovanje ali nadlegovanje in odgovor je bil: Takrat, ko ženska tako čuti. Ostal sem nem in brez pravega odgovora, ki bi mi povedal kaj koristnega.

Dr. Luj Šprohar