PREŠEREN IN JULIJA

Mnogo zgodbic smo slišali o Juliji in Francetu. Najbolj tolste je klatilo naše vesoljno šolstvo. Pa pojdimo na začetek. Njegovo šolanje poznamo v Ribnici in Ljubljani pa na Dunaju. Potem naj bi se zaljubil v Primicevo Julijo. Da, a katero? A. Slobodnjak: “Neiztrohnjeno srce” piše, da je bila cilj Prešernovega srca mati Julijana, rojena 1785, kar pa je razumljivo, saj so fantje, ki so mladost preživljali brez matere, radi pogledovali po starejših ženskah. Ker ga je zavrnila, je hotel skočiti v Ljubljanico, kar so mu prijatelji preprečil. Šele kasneje je prišla na vrsto mlada Julija, rojena 1817. Govorili so o njej, da je “nemuškuta” in ne govori slovenski ter da Prešerna ne mara. Ko pa jo je s poezijami zasnubil, je mati Julijana preprečila najmanjši poiskus. Julija se je zaprla v sobo in jo tri dni ni bilo iz nje.
Kasneje v Novem mestu je ob različnih čajankah branila Prešerna, če ga je kdo napadel. In ko je 1864 umirala, se je od moža in otrok poslovila v slovenskem jeziku (ta nemškuta).
Janez Trdina piše v tekstu “Dve ljubici”, da ko jo je srečal na novomeški tržnici, se je z njim prijazno pogovarjala v slovenskem jeziku. Kar pa mene osebno zanima, je zakaj sta mati in hči pokopani narazen, tako da so vmes med njima dva do trije grobovi?
Luj Šprohar, predsednik stranke LDS.