LDS podpira avtonomijo RTV Slovenija in v celoti podpira izjavo Alternativne akademije!

LDS podpira avtonomijo RTV Slovenija in v celoti podpira izjavo Alternativne akademije.
 
Odkar je v Sloveniji na oblasti nelegitimna skrajna desničarska vlada s svojimi avtoritarnimi prijemi, smo priča stopnjevanju brutalnih pritiskov na neodvisnost javnih in tudi zasebnih medijev. V strokovnih družboslovnih krogih in neodvisnih združenjih civilne družbe smo že pred nastopom te vlade jasno in nedvoumno opozorili javnost na nevarnosti, ki grozijo občutljivi slovenski demokraciji. Spomnimo na primer na znamenito »pismo 150 akademikmov«, ki je februarja 2020 posvarila pred vsem, kar spremljamo danes. V dveh letih so se vsa temačna predvidevanja z neverjetno naglico ob polni podpori koalicijskih partnerjev v vladi in parlamentu v celoti uresničila in zdaj že presegajo tudi najbolj mračna predvidevanja. Pri tem nas ne sme zavesti dejstvo, da je tudi slovenska skrajna desnica »modernizirana«, da zna obilno zlorabljati digitalna sredstva komunikacije, med vsem drugim, v tem kontekstu pa tudi svojo antidemokratično dejavnost razglaša za demokratično in zakonito. Za doseganje videza zakonitosti in demokratične legitimnosti pa potrebuje čim bolj vodotesno kontrolirane medije propagande in čim bolj utišane glasove nasprotovanja svojemu početju.

Od začetka je bilo popolnoma razvidno, da bo vlada Janeza Janše storila vse, kar je mogoče z zlorabo mehanizmov oblasti in v bistvu koruptivnega odločanja v parlamentu, za popolno podreditev javnega servisa RTV. Kot lahko presojamo po vseh indikacijah, gre v »prvi fazi« za podreditev predvsem javne RTV načrtom stranke SDS za še en prevzem oblasti, čemur bi zelo verjetno sledilo končno uničenje zavoda kot javne institucije, katere naloga je med drugim tudi ohranjanje neodvisnosti in profesionalnosti novinarstva. V primeru uspeha manipulacij stranke SDS na prihodnjih volitvah torej lahko pričakujemo privatizacijo javnega servisa in ni treba veliko ugibati, v čigavo tudi materialno korist, če upoštevamo aktualen madžarski vzor.

Po konstituiranju Programskega sveta RTV v vnebovpijoči nelegitimni in protizakoniti sestavi se je nemudoma začela eskalacija brezobzirnih izjav in napovedi stopnjevanja dejanj, kakršnim smo priča od prevzema vodenja javnega zavoda s strani gospoda Graha Whatmougha. Zahteva vprašljivo legitimnega predsednika nadzornega sveta dr. Rončevića za »vpogled v dokumentacijo o sodelovanju z inštitutom Mediana« pa je v vsej poplavi postopkov in ukrepov podrejanja javnega zavoda najbolj neskriti akt pretvorbe medija v propagandno orodje vladajoče stranke. Že sama zahteva je poseg v temeljno avtonomijo izvajalcev programov RTV, njena uveljavitev pa nam bo prejkone prinesla ponarejene ankete in s tem uveljavitev propagandnih laži, prikazanih kot resnice.

Apeliramo na stranke opozicije, da storijo vse, da preprečijo politični prevzem javnega servisa, na tamkajšnje novinarje pa, da se zločinskemu dejanju teptanja medijske avtonomije, in to celo s strani tistih, ki odpirajo nekakšen politične fakultete za medije, odločno uprejo.

 
VIir: https://alternativnaakademija.com/2022/02/17/proti-unicevanju-ostankov-avtonomije-javnega-zavoda-rtv-slovenija/